Jag kommer här att redogöra för dig hur jag ser på golf svingen och vad jag förväntar av en golfspelare som vill få möjligheten att nå sin fulla potential, eller konstant utveckling.
Det spelar ingen roll ifall du är nybörjare, spelat i 20+ år, eller om du har singel hcp. Du kommer att kunna ta till dig instruktionerna oavsett, förutsatt att du tränar, och tränar rätt.
Känner du igen dig i något av följande exempel?
|
|
Om du gör det, har du någon gång frågat dig varför? Känner du att du skulle vilja behärska något av dessa scenarion eller alla? Och varför har ditt spel hamnat här? Om du har tagit lektioner, blev det bättre då? Eller kom problemen tillbaka?
Frågan jag alltid har ställt mig under min karriär är; varför?
Meland Golfklubb 8:e hålet, Bergen Norge 2014, Foto: Tjalve Morken
Svaren kom sent. Jag önskade att det jag förstår idag, skulle jag ha förstått då jag var 19 år och gick på golfcollege i USA. Det har tagit mig 35 år att bli klokare, och det är bara toppen på isberget för jag lär mig hela tiden.
Du kan undvika mina misstag, spara tid och gå direkt på godbitarna. Skulle du vilja det?
Tror du på att naturen, saker och ting och allting vi gör bygger på någon form av fundament? Tex en blomma behöver; näring, ljus, värme, koldioxid och vatten för att växa. Tar du bort en av dessa delar, så blir det troligtvis ingen blomma. Om du ska bygga ett hus, så är det viktig med en stark djup grund för att byggnaden inte ska rasa. Vad driver en bil, ett flygplan eller när vi helt enkel bara går en promenad? Golfsvingen har också fundament som behövs för att den ska vara hållbar, och ge golfaren en chans att utvecklas och nå sin fulla potential.
Kontinuitet, precision, hastighet
Det är det som din golfsving bör leverera, för att du ska kunna spela så bra golf som du vill, ge dig själv en chans att uppnå din fulla potential, förutsatt att du tränar. Och träna rätt!
Golfsvingen är som ett välskrivet filmmanus, det finns en röd tråd, och inget sker utan anledning. Om något sker som inte fyller någon funktion, då blir tittarna förvirrade och kvalitén, samt filmens budskap äventyras. Manuset ska hålla ihop och föra oss genom historien, förhoppningsvis utan frågetecken.
Det ska finnas logik.
Allt som sker i svingen sker för en anledning
En aktion blir alltid en reaktion. Felaktiga aktioner, blir negativa omedvetna kompensationer. Det finns det inte utrymmer för. Du ska inte göra någonting i din sving rörelse, där reaktionen av det inte fyller något syfte. Trycker du på pedalen på din cykel, så driver kedjan kugghjulet som sedan roterar bakhjulet som gör att cykelns däck använder friktion från marken för att flytta cykeln framåt. Hela förloppet är en kedjereaktion, bokstavligt talat, och inget sker utan anledning.
golfsvingen är en kedjereaktion
Som bygger på olika delar som är 100% beroende av varandra. Huvud, axlar, armar, höfter och händer är ett team, som jobbar mot samma mål; att svinga golfklubban så hårt som möjligt utan att äventyra precision och kontinuitet.
Hur gör vi det?
Vi involverar de stora muskelgrupperna. Axlar och höft.
Du kanske undrar varför jag inte nämner ben och knän? De triggar inte ner svingen. Ben och knän är en reaktion av vad höften gör. Och gör du det rätt, så kommer du inte att tänka på ben och knän. De är inte primära komponenter. Men självklart fyller de en avgörande funktion.
Vi ska inte fördjupa oss för mycket. Men jag ska kort berätta vad du bör eftersträva.
Kroppen är en generator för golf svingen, precis som kedjeverket på en cykel. När du trampar generar du energi till hjulen som tar oss framåt. När du roterar axlarna i din sving, så producerar du energi, som du sedan släpper loss med höften.
Problemen börjar när golfare hittar på olika sätt att strypa energiproduktionen, eller förhindrar den att nå ner till klubbhuvudet.
Vanligaste sättet att inte producera energi med axlarna, är att lyfta klubban i bak svingen, armarna tar över och då slutar vi att producera. Resultatet blir att vi måste ge fart med våra muskler. Musklerna i en golfsving får aldrig ta över svingen. Inga muskler. Någonsin.
När musklerna dominerar, aktiverar vi framför allt massa småmuskler i händerna, som snabbt påverkar klubbhuvudet.
Vi tror då att vi kommer slå längre, och det känns bra att hålla hårt i klubban och ta i. Och ja, bollen kommer flyga. Om du träffar den.
Men det sker tre saker; vi förlorar kontinuitet, precision och klubbhastighet. Och det är precis vad vi behöver om vi ska ”spela” golf. Plus att vi förlorar massa energi, blir snabbare fysiskt trötta, och med det blir vi fortare psykiskt utmattade. Har du någon gång blivit andfådd efter att ha slagit en boll på rangen?
Om de små musklerna tar över, (de som jag brukar referera till mina elever som den mörka sidan, ”dark side of the force”) så spårar klubbhuvudet genast ut ur fysikens (centripetalkraften) sving spår.
Lekte du någon gång med en bilbana när du var liten? Det gjorde jag. Ibland körde jag för fort i kurvorna eller i loopen, och bilen flög av banan och tappade genast hastighet.
Det är samma med klubbhuvudet när händerna tar över svingen. Centripetalkraften (den yttre kraft som får ett föremål att följa en cirkulär bana) tvär dör, och bilen faller till marken av gravitationen.
Bästa sättet att behålla klubbhuvudet i sving spåret, är att delvis ha ett grepp, vars tummar inte tillåter ett tryck mellan tummen och pekfingret på golfklubbans grepp, och släppa på grepptrycket. Inte så löst så du tappar klubban, men inte så hårt så du vill slå på bollen.
Har du vattnat rabatten någon gång? Om du stryper slangen, så stoppar du tillförseln av vatten. Stryper du golfklubban, så stryper du energin ner till klubbhuvudet.
Det som vi kallar för nyporna, mellan våra tummar och pekfinger, är också det som vi i vardagen använder mest. Dricka kaffe, använda nycklar, skriva osv. Greppa tag i saker gjorde vi redan som små bäbisar, den omedvetna gripreflexen.
Nu kanske du har fått en idé om hur jag jobbar?
Det är aldrig försent att bli bättre eller förändras. Jag vet att du kan, och jag kan lova dig att du kommer att bli bättre, ifall du lovar mig att göra som jag säger.
Martin